nasza mąka

Ciasto jest bazą i sercem naszej pizzy. To tylko 4 składniki: mąka, woda, drożdże i sól. Brzmi prosto? Cóż, da Vinci nie mylił się mówiąc, że prostota jest szczytem wyrafinowania. Uwierzcie, ciasto stanowi największe wyzwanie, także wybór właściwej mąki jest kluczowy.

My używamy mąki mielonej w Neapolu. „Caputo – il mulino di Napoli” to rodzinny młyn, który rozpoczął swoje działanie w 1924 roku i od tamtej pory zdobywa uznanie koneserów pieczenia, dzięki najlepszej jakości pszenicy i powolnemu procesowi mielenia.

Mąka Caputo typu 00, o sile W220-270 i wysokiej zawartości glutenu jest specjalnie dedykowana do produkcji pizzy neapolitańskiej. Jest tak drobno zmielona, że wygląda jak śnieżny pył! Dzięki temu możemy otrzymać odpowiednio elastyczne ciasto o doskonałym nawodnieniu, które po wypieczeniu będzie miękkie i delikatne.